Fine Art Final Exam Exhibition

7 juni 2011

Bachelorstudenten tonen hun eindwerk aan het publiek


ArtEZ Fine Art Arnhem Finals/ Found Footage


Terwijl Arnhem de laatste week van de Modebiƫnnale beleeft, zijn de studenten van de opleiding Fine Art al volop bezig met de inrichting van hun eindexamenexpositie. Met hun projecten in diverse technieken, waaronder tekenkunst, video, installaties en digitale media, verwelkomen deze jonge kunstenaars het publiek op de academie.

Wie zijn de kunstenaars die we later tegenkomen in musea en galeries? Wat bepaalt welke kunst relevant is en welke niet? Deze vragen gaan onvermijdelijk gepaard met het tentoonstellingsconcept van Heidi Linck. Als curator van deze expositie bevond zij zich in een bijzondere positie: in plaats van een plan te maken en zelf de deelnemers te selecteren, stonden de deelnemers al vast en kreeg zij hun werk zonder voorselectie aangereikt. Zij beschouwde haar rol als curator als die van een filmkunstenaar die met found footage werkt: het verhaal ontstaat uit het gevonden materiaal door zonder vooraf bedacht plan tot spontane en verrassende dialogen en verbanden te komen.

Dit ‘materiaal’ is dit jaar zeer divers. Thijs Linssen toont een serie interieurs waarin de spanning van het moment vlak voor of na een gebeurtenis voelbaar is. Hij ontwikkelde de beelden, die op het eerste gezicht echte foto’s lijken, met digitale technieken waardoor een spanning ontstaat tussen de waarheidsgetrouwe bron en de manipulatie van de werkelijkheid. Naast het gebruik van moderne technieken is er onder deze afstuderende kunstenaars ook ruime belangstelling voor klassieke tekenkunst. Hoe traditioneel ook, deze studenten laten zien dat binnen dit medium nog steeds vernieuwing mogelijk is. De tekeningeninstallatie van Aline Eras toont ons portretten, maar dan van de achterhoofden van personen. Zij volgde hen op straat om haar tekeningen te kunnen maken. Stijn Coetsier, die recentelijk de opdracht van gemeente Arnhem won voor een beeld voor de dichter Johnny van Doorn, toont een serie ruimtelijke werken waarin hij consequent wonderlijke binnenwerelden construeert.

Deze drie projecten zijn slechts een greep uit de expositie. De academie nodigt het publiek van harte uit om kennis te maken met het werk van deze nieuwe lichting kunstenaars!

Deelnemers: Sarah Bijlsma, Julia Boersma, Ella Cassisi, Stijn Coetsier, Sarah Dresden, Marion van Delst, Dominique Ebbeng, Aline Eras, Hildegard Harmstra, Thijs Linssen, Frits Prisse, Maja Ramakers, Storm Stufkens, Douglas Teerlink, Harriet Valstar, Irene Vinkenburg, Vivianne Wolters

Curator: Heidi Linck

Opening: dinsdag 5 juli van 18:00 tot 20:00 uur
Openingstijden: wo t/m vr 10.30 - 20.00 u (6, 7 en 8 juli); za en zo 10.30 - 17.00 u (9 en 10 juli)
Locatie: ArtEZ Fine Art Arnhem, Oude Kraan 26, Arnhem
Entree: gratis
Catalogus: 5 euro

http://www.artez.nl/finals
http://2011fineart.blogspot.com/
http://twitter.com/#!/FineArtArnhem
http://www.facebook.com/pages/2011-Fine-Art/217569481592701